/
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ "Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ"
Πολιτιστικός Σύλλογος Κασσάνδρειας «Η Κασσάνδρα»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ & ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ"

ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ & ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αναλυτικός Κατάλογος Βιβλιοθήκης ανά Συγγραφέα σε μορφή PDF.
(ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2/12/2022)

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


"Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται".

ΚΙΚΕΡΩΝΩΡΑΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ:
Τρίτη 11.00 - 13.00 & Πέμπτη 18.00 - 20.00

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Tuesday, February 14, 2023
"Η Βιβλιοθήκη είναι η μνήμη της ανθρωπότητας που περιέχει αναντικατάστατες αποθηκεύσεις των εγγράφων της ανθρώπινης σκέψης και δράσης. Σύμφωνα με διακήρυξη της UNESCO η βιβλιοθήκη είναι η τοπική πύλη στη γνώση και παρέχει τις βασικές προϋποθέσεις για μια ¨Δια βίου Μάθηση¨ ανεξάρτητα από φύλο, μορφωτικό επίπεδο, εθνικότητα και οικονομική κατάσταση".
    Η βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ" ξεκίνησε να δημιουργείται από μέλη της λέσχης ανάγνωσης του συλλόγου το 2010.
    Η ανάγκη ενός χώρου συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, ενός φιλικού και ζωντανού περιβάλλοντος μάθησης και γνώσης μας ώθησε στην δημιουργία της. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο οίκημα του Πολιτιστικού Συλλόγου και φιλοξενεί 2500 τίτλους βιβλίων ελληνικής και ξένης  λογοτεχνίας, ποίησης και δοκιμίου. Το σύστημα ταξινόμησης της βιβλιοθήκης είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται διεθνώς. Πρόγραμμα μηχανοργάνωσης υποστηρίζει την σωστή λειτουργία της. Δικαίωμα δανεισμού έχουν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Κασσάνδρας καθώς και της ευρύτερης περιοχής του Νομού .  Δίνονται για δανεισμό όλα τα βιβλία πλην των σπανίων εκδόσεων και των βιβλίων μεγάλου μεγέθους.
Ο επισκέπτης της βιβλιοθήκης θα δει πως η βιβλιοθήκη δεν διαθέτει απλά μόνο βιβλία, αλλά και ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν, να ανταλλάξουν ιδέες, εμπειρίες, και απόψεις.
   Η προσωπική εργασία και δημιουργική προσφορά ανθρώπων σε θέματα πολιτισμού και προστασίας της πολιτιστικής ταυτότητας είτε είναι ενταγμένοι σε οργανωμένα σχήματα είτε μόνοι τους είναι αναντικατάστατη και πολύτιμη.
   Όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα έφτανε ποτέ στον στόχο της αν δεν υπήρχαν ανάμεσα μας άνθρωποι των οποίων η γενναιοδωρία τους ξεπέρασε τα όρια της απλής προσφοράς.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους:
  
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΙΩΣΗΦ & ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΑΔΑΜ ΜΑΡΙΑ
ΖΙΓΚΛΕΡ ΣΟΦΙΑ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ
ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΑΔΕΡΦΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


Η ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ (πρώην Βάλτα) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΜΑΤΑΥΤΣΗΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κασσάνδρειας, ανέλαβε να εκδώσει ένα πολύτιμο για την Κασσάνδρα και μοναδικό για την πόλη μας έργο, συμβάλλοντας όπως έχει καθήκον στη διάσωση, διαφύλαξη και προβολή της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με χαρά το παρουσιάζει επίσημα στους αναγνώστες του.
Η έκδοση του λαογραφικού βιβλίου του αείμνηστου δασκάλου Βασίλειου Γ, Ματαυτσή με τίτλο: "Η κωμόπολη Κασσάνδρεια (πρώην Βάλτα) της Χαλκιδικής" αναφέρεται στην ιστορία και λαογραφία της Κασσάνδρειας. Είναι ένα έργο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών που αποτελείται από δύο τόμους και περιγράφει τη ζωή των κατοίκων της Κασσάνδρειας αλλά και γενικότερα της Κασσάνδρας για ένα διάστημα μεγαλύτερο των εκατό χρόνων, από την επανεγκατάσταση των κατοίκων στην ερειπωμένη Κασσάνδρα μετά τον χαλασμό του 1821, έως την δεκαετία του πολέμου του 1940.
Είναι μία πολύτιμη πηγή πληροφοριών ιστορίας και λαογραφίας, διανθισμένη με φωτογραφίες και σκίτσα, που μας φέρνει σε άμεση επαφή με την τοπική μας παράδοση και γνωρίζει στους νεότερους τον πλούσιο λαϊκό μας πολιτισμό.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν οι:

Ιωακείμ Παπάγγελος, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.
Τιμολέων Μακρογιάννης, καθηγητής Μετεωρολογίας του Α.Π.Θ, αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής,
Δημήτριος Τσιάλας, Φιλόλογος, Λογοτέχνης και Λαογράφος

Μπορείτε να προμηθευτείτε τους δύο τόμους επικοινωνώντας μαζί μας στο τηλέφωνο ή e-mail του πολιτιστικού συλλόγου.


Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης και της Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η Κασσάνδρα" τιμούν την μνήμη του Βασίλη Παπαγιάννη εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους.

Στη μνήμη του Βασίλη Παπαγιάννη

Εν αρχή ην ο χώρος που διέθετε κιόλας αρκετά αξιόλογα βιβλία, τόμους αρχαιοελληνικής γραμματείας και άλλα, εξίσου αξιοσημείωτου περιεχομένου και αξιοπρόσεχτων εκδόσεων, προσφορά φιλαναγνωστών του συλλόγου μας.
Εν συνεχεία ιδρύθηκε η Λέσχη Ανάγνωσης από φιλομαθή μέλη που είχαν διάθεση να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να συγκρίνουν τις διαφορετικές απόψεις τους με άλλα βιβλιόφιλα μέλη με τις ίδιες πνευματικές ανησυχίες.
Κάποια στιγμή, τον χειμώνα του 2009, συνέπεσαν οι διαδρομές και διασταυρώθηκαν οι επιθυμίες με έναν μελετητή της φιλοσοφίας, έναν διανοούμενο με σπάνια γνώση της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνία ς αλλά και εξαιρετικό γνώστη της ψυχολογικής, διανοητικής και συναισθηματικής κατάστασης των συγγραφέων, όπως και του κοινωνικο-πολιτικού περιβάλλοντος του εκάστοτε χρονικού πλαισίου της συγγραφής των αριστουργημάτων τους. Έναν οραματιστή που, παρά την μακρά επαγγελματική πορεία και ενασχόλησή του με τα κοινά , είχε ένα ανεκπλήρωτο όνειρο! Την ίδρυση μιας βιβλιοθήκης στον τόπο που γεννήθηκε.
Και να που συνέτρεξαν οι λόγοι και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα, ο χαρισματικός αυτός άνθρωπος, που δεν ήταν άλλος από τον Βασίλη Παπαγιάννη, ο ξεχωριστός άνθρωπος που απέπνεε πολιτισμό και ευγένεια, έμελλε να γίνει ο εμπνευστής υψηλών ιδεών, ο δάσκαλος εκμαίευσης νοημάτων ,καλά κρυμμένων σε σπουδαία λογοτεχνικά κείμενα και διεύρυνσης, επίσης, αναγνωστικών αντιλήψεων. Σε ανθρώπινο δε επίπεδο, είχε την ικανότητα να διεισδύει στην προσωπικότητα και να αναμοχλεύει κρυφές ιδιότητες των αναγνωστών, χωρίς οι ίδιοι να τις είχαν, προηγουμένως, αναγνωρίσει, ωσαν τον σκηνοθέτη που φέρνει στο φως τα ‘’τάλαντα’’- ταλέντα των ηθοποιών του.
Ακόμη, ήταν δωρητής της βιβλιοθήκης-επίπλου, φορτωμένης με το βάρος σημαντικών βιβλίων όπως και χορηγός χρηματικών επάθλων σε ανάλογους εφηβικούς διαγωνισμούς πεζών και ποιημάτων, παράλληλα με την ενθάρρυνση κινήτρων και πνευματικών αναζητήσεων.
Στο έργο του συνέδραμαν κι άλλοι αξιότιμοι συντοπίτες, φίλοι του συλλόγου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την οικονομική -και όχι μόνο-ενίσχυση της βιβλιοθήκης, όπως πολύτιμοι αρωγοί υπήρξαν τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης και, κυρίως, της επιτροπής που συντάχτηκε εξαιτίας της περίστασης, μέλη που διέθεσαν άπλετο χρόνο και μεράκι για την πραγμάτωση της ιδέας και την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση της βιβλιοθήκης.
Έτσι, διαμορφώθηκε ο χώρος-βιβλιοθήκη που απέκτησε ζωντάνια και τα βιβλία ψυχή, το όνειρο έγινε πραγματικότητα και τα μέλη της βιβλιοθήκης και της λέσχης ανάγνωσης σοφότερα. Αφού ήταν, είναι και θα είναι πάντα τόπος συνάντησης, συζήτησης, συνύπαρξης ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα, συνεύρεσης ανθρώπων με ίδιες ή διαφορετικές προτεραιότητες, που είχαν , όμως, την τύχη να ανταμώσουν στο διάβα τους τον αξιομνημόνευτο Βασίλη Παπαγιάννη, να συνομιλήσουν μαζί του και να αδράξουν την ευκαιρία να αποκομίσουν πνευματικά οφέλη.
Η ευτυχής αυτή συγκυρία απέφερε πολλαπλά κέρδη. Πλούτισε την Βιβλιοθήκη του συλλόγου με πολλά ανεκτίμητα βιβλία, πλούτισε τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης με πιο ανοιχτούς ορίζοντες και περισσότερες οπτικές, πλούτισε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κασσάνδρειας με έμψυχο και άψυχο υλικό και τον αείμνηστο Βασίλη Παπαγιάννη με βαθιά εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη που θα συνοδεύουν την υστεροφημία του για πάντα.

Μαρία Βασιλικού για τη Λέσχη Ανάγνωσης

Ο Βασίλης Παπαγιάννης (2 Νοεμβρίου 1945 - 22 Μαρτίου 2016) ήταν Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός. Είχε διατελέσει βουλευτής και υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, καθώς και διοικητής κρατικών οργανισμών.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1945 στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για χρόνια ζούσε και εργαζόταν στη Βέροια, και διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Από το 1981 ως το 1989 ήταν βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ και χρημάτισε υφυπουργός Δημοσίων Έργων (1982-1985) και υφυπουργός Εσωτερικών (1987).
Mε την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, και ως το 2004, ο Βασίλης Παπαγιάννης διετέλεσε πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών, πρόεδρος Δ.Σ. της ΑΓΝΟ ΑΕ, και γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Από το 2010 μέχρι το 2014 ήταν δήμαρχος Κασσάνδρας και γραμματέας του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας από το 2011-2014, που υπήρξε η πρώτη περίοδος του «Καλλικράτη».

Sunspot Web Design
Κατασκευή, Φωτογράφηση & Συντήρηση Ιστοσελίδας
© Sunspot Web Design 2008-2024 ®
63077 Κασσσάνδρεια, Χαλκιδική
Τηλ. +302374023330 & +306946676500

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ"
63077 Κασσάνδρεια Χαλκιδικής
Τηλ. & Fax : +302374020644
e-mail: politistikoskassandras@gmail.com
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ